Szabó Szilvi FAZEKAS - KÉZMŰVES, Népijátszóház vezető portálja
Szabó Szilvi FAZEKAS - KÉZMŰVES, Népijátszóház vezető portálja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
  


Tekintse meg az oldalamat a Magyar Kezmuves Kozossegi Portal-en                                          


Tekintse meg az oldalamat a Kecsketej szappan fun club /goat soap fun club/-en

Agyag lelőhelyek

AGYAG,  eszközök beszerzési helyei:

Dr. Kresz Mária Alapítvány: Bp. Csinszka u.27, Tel: 407-1502

Interkerám: Bp, Hajógyárisziget 661, Tel:457-1037

Budapest Kerámia: 1194, Bp, Fadrusz u. 2 T: 358-1410

Keramic Center: Bp, Nádastó u.25, Tel: 417-3859 

Kerámia Park: 1224, Bp. Bartók Béla u.136, Tel: 362-2413

 és a Művészellátókban.

 
Könyvajánló

Könyvek a FAZEKASSÁGHOZ: 

1. Dr. Kresz Mária: Magyar népi cserépedények

2.Dr. Kresz Mária: Csákvári Fazekasság

3.Molnár László: Fazekasság

4.Zákány Eszter: Agyagművesség

5. Domanovszky György: Kerámiaművesség kezdetei

6. Csuporné Angyal Zsuzsa-Csupor István: Fazekaskönyv

7. Dr.Kresz Mária: Magyar fazekasművészet

8.Balassa- Ortutay: Magyar néprajz

9. Magyar Néprajz III.-IV.kötete 

Csupor István: Erdély népi kerámiaművészet ( 2008-)
 
Zene
 
Idő
 
ennyien vagytok kiváncsial rám
Indulás: 2007-10-03
 
Technikák

Folyamatosan töltöm fel, kérlek légy türelemmel.

1.MAROKEDÉNY: Ehhez elegendő a két kezünk és az agyag. Eszközökre a díszítésnél van szükség. A műveletet marok agyaggal lehet kipróbálni, a következő módón.-a meggömbölyített agyaggombócot az egyik tenyerünkbe tartjuk, és középen a másik kéz hüvelykujjával egy kis mélyedés hozunk létre. ezt odásig kell mélyíteni, amíg el nem érjük a kívánt edényünk tervezett fenékvastagságát. az agyagot tartó kezünket fogjuk a továbbiakban a forgatáshoz használni ( mintegy korongot helyettesítve), míg a másik kezünk ujjai végzik az edény falának vékonyítását, formázását. Aprókat fordítva az edényünkön vékonyítjuk a falat. Ha körbeértünk, a kezünket egy kicsit feljebb csúztatva folytatjuk a munkát. Mindig a legmélyebb terület felől haéadjunk  aszáj felé, mert az agyag a kezünk melegétől kiszárad, megreped.............

 

2. FELVEREGETÉSES TECHNIKA:

Akkor alkalmazzuk, amikor a markuknál nagyobb edény készítenénk.Ekkor már az agyagrög tartása fáradságos lesz, így célszerűbb a készülő edényt letenni, a forgató kezünket felszabadítani, azt valami eszközzel helyettesíteni ( ez lehet papírlap, kézi korong, falap, ... bármi amit tudunk forgatni)Miután mindkét kezünk szabad vékonyabb lesz az edényünk és formásabb is.Nagyobb edény esetén a belső falat megkell támasztani, - ellentartunk öklünkkel, markunkkal, kővel -

 Ez azonban már átvezet a felveregetéses technikához. Itt a nagyábból megformált, de még vastag rusztikus edényfalat alakítjuk tovább kívűlről történő ütögetéssel, amihez rövid deszkát, nyelezett űtőfát használunk. Úgy vékonyítjuk a falat, hogy közben blülről felfelé húzzuk a felszabaduló agyagot. A Korongolás előfutárának iy nevezhetjük ezt a módszert.

3.HURKA-( SPIRÁL) TECHNIKA

Kisodort hurkákból építjük fel az edényt, amit spirál alakban helyezünk egymásra. Nagyon figyelni kell arra, hogy szép egyeletesek és egyforma vastagságúak legyenek a hurkák, spirálok.A hurkákat folyamatosan egymáshoz kell rögzíteni. Ha szintenként egy hurkából dolgozunk vízszintes elrendezésű lesz az edényünk, ha egy szinten " több" hurkából készül spirális lesz az elrendezés.Öblösítés: az előző sor külső felére kell tenni a hurkákat, így kifelé tart majd a fal.

Szűkítés: az előző sor belsejére kell tenni így az eredméyn szűkülő fal. ez a technika a Kárpát medence agyagművességéban a késő-neolit edénykészítéstől a kora Árpád korig volt általános.

aZ AGYAG Kézi felrakásÁNAK lépései

1. FENÉKLAP ELSÍMÍTÁS
2. FENÉKLAP OLDALÁNAK EGYENESREVÁGÁSA
3. AGYAGHÚRKA LEVÉTELE
4. AGYAGHÚRKA ELVÉKONYÍTÁSA MEGHOSSZABÍTÁSA
5. AGYAGHÚRKA ELNYÚJTÁSA
6. AGYAGHÚRKA FELHELYEZÉSE A FENÉKLAPRA
7. A KÉT ELEM ÖSSZEDOLOGOZÁSA
8. A BELSŐ FELÜLET ELSIMÍTÁSA
9. A KÜLSŐ FELÜLET ELSIMÍTÁSA
10. ÚJABB AGYAGHÚRKA FELRAKÁSA
11. AZ EDÉNY FALÁNAK FELHÚZÁSA
12. AZ EDÉNY FALVASTAGSÁGÁNAK KIALAKÍTÁSA
13. AZ EDÉNY SZÁJÁNAK KIKÉPZÉSE, ELDOLGOZÁSA
14. AZ EDÉNY ALSÓ RÉSZÉNEK KIDOLGOZÁSA
15. VÁGÓ DRÓTTAL TÖRTÉNŐ LEVÁGÁS
   

 
További infromávióért forduljon az Intekerámhoz-képek az Interkerám oldalról.

4. AGYAGINTARZIA:

 

5. lAPOKBÓL ÉPÍTÉS:

6. PRÉSELÉS:

7. öNTÉS:

8. KORONGOLÁS:

a korongozás legfontosabb lépései


 • 1. AZ AGYAG ÁTGYÚRÁSA
  2. KÖZÉPREHÚZÁS - FELKÚPOLÁS
  3. RÁNYOMÁS - A KÍVÁNT SZÉLESSÉG ELÉRÉSE
  4. ÜREG KIKÉPZÉSE HÜVELYK ÚJJAL
  5. ÜREG ELMÉLYÍTÉSE A KÍVÁNT MÉLYSÉGRE
  6. AZ EDÉNY FALÁNAK KIALAKÍTÁSA
  7. AZ ÜREG FELÜLNÉZETBEN
  8. AZ EDÉNY FALÁNAK FELHÚZÁSA
  9. AZ EDÉNY ALJÁNAK KÜLSŐ SZŰKÍTÉSE
  10. A KÍVÁNT FALVASTAGSÁG ELÉRÉSE
  11. SZÁJRÉSZ KIALAKÍTÁSA
  12. SZÁJRÉSZ SIMÍTÁSA, ELDOLGOZÁSA
  13. OLDAL MINTÁZAT ELKÉSZÍTÉSE
  14. VÁGÓ DRÓTTAL TÖRTÉNŐ LEVÁGÁS
  15. LEVÉTEL SZÁRADÁSHOZ

 

 

 
kérés

Az oldalon megjelenő fotók a szerző tulajdonát képezik. 
 Azokat kizárólag engedéllyel,
a forrás megjelölésével lehet felhasználni

 
Elérhetőségeim

Némethné Szabó Szilvi

Fazekas- Kézműves,

Népijátszóház vezető

Tel: 0620/3574760

vagy 0620/5663488

szilviszosz@freemail.hu,

szaboszilvi70@gmail.com

 

 

 

 
Linkóciak
 
Fazkasok védőszentje

Szent Flórián a tűzoltók és a Fazekasok védőszentje

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektura kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát ő is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns fo1yóba vetették.

A ránk maradt írásos emlékek szerint holtteste fennakadt egy sziklán, sas vigyázott rá, mígnem egy Valéria nevezetű keresztény asszony rátalált, kocsijába rejtve elvitte Lorchba és tisztességgel eltemettette.

A lorchi Szent Flórián sír felett ma az Ágoston rendi szerzetesek kolostora emelkedik.

Kultusza elsősorban Felső-Ausztriában, Tirolban, Bajorországban terjedt el, de nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban - főként Krakkóban - s hazánkban is. Ereklyéi Bolognába is eljutottak.

Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védszentként is tisztelték.

A tűzvészek ellen védő Szent Flórián alakja a XV. század végén vált közismertté. Magyarországi ábrázolásainak kezdete is erre az időszakra tehető, főként a német ajkú területeken. A XVII. században a nagyszámú osztrák és német bevándorlás hatására hazánkban csaknem mindenütt megelevenedett a Flórián-kultusz.

Flórián napját - Május 4-ét - a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

 
Mikor látogatsz el hozzám?
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 

KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!